În arealul oraşului Oradea relieful exercită o oarecare influenţă asupra repartiţiei şi evoluţiei spaţio-temporare a elementelor climatice. Astfel, relieful modifică parametrii elementelor climatice prin altitudine, expoziţia şi înclinarea versanţilor, fragmentare şi orientarea văilor.
Complexitatea şi varietatea reliefului, în arealul oraşului Oradea, evidenţiate prin diferenţele de altitudine dintre Dealurile de Vest (Dealurile Oradiei) şi Câmpia Crişurilor, de fragmentarea mare, de prezenţa versanţilor expuşi spre toate direcţiile cardinale şi de traversarea oraşului de către Crişul Repede de la est la vest, determină variaţii importante ale elementelor climatice, generând o serie de topoclimate.
Radiaţia solară este elementul climatic influenţat în primul rând de expunerea şi panta versanţilor Dealurilor de Vest şi mai puţin de diferenţele de altitudine. Astfel, versanţii cu expoziţie sudică, sud-estică şi sud-vestică primesc o cantitate de energie solară mai mare decât cei cu expoziţie nordică. De asemenea şi versanţii cu pante domoale sunt caracterizaţi de valori mai mari ale insolaţiei decât versanţii abrupţi. Acest fapt este foarte bine ilustrat în arealul Dealurilor Oradiei prin prezenţa pe versanţii orientaţi pe direcţiile sudice, care beneficiază totodată şi de pante mai domoale, a culturilor de pomi fructiferi şi mai ales de viţa de vie. Totodată intensitatea radiaţiei solare absorbită de suprafaţa terestră depinde şi de albedoul suprafeţei active subiacente a reliefului
Presiunea atmosferică nu cunoaşte fluctuaţii importante pe suprafeţe reduse de teren. Cu toate acestea poate fi semnalată o scădere uşoară a valorii acesteia odată cu creşterea altitudini. Această scădere, însă, nu influenţează mersul şi valorile celorlalte elemente climatice.
Temperatura aerului variază în raport cu altitudinea în funcţie de gradienţii barici. Astfel, diferenţa de altitudine dintre lunca Crişului Repede şi punctul cel mai înalt al Dealurilor Oradiei este
de aproximativ 200 m, astfel că vara diferenţele termice dintre luncă şi deal sunt cuprinse între 0,8 – 1,20C. La aceste diferenţe se mai adaugă şi cele generate de suprafaţa subiacentă şi de cantitatea de energie primită de la Soare în funcţie de panta reliefului şi de expoziţia versanţilor.
Datorită situării oraşului Oradea la contactul a două unităţi de relief cu altitudini diferite, la care se adaugă fragmentarea reliefului şi prezenţa luncii largi a Crişului Repede, în anotimpul rece sunt frecvente inversiunile de temperatură, care generează diferenţe termice destul de mari între zonele înalte şi cele joase. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în perioada 09.02.2005 – 10.02.2005, când, în condiţiile unui regim anticiclonic şi a unei mase de aer foarte reci cantonată în arealul Oradiei, diferenţa termică între lunca Crişului Repede (125 m altitudine) şi Dealurile Oradiei (la 200 m altitudine) a fost de peste 50C (5,320C), la ora 8 dimineaţa (-17,320 C – în luncă; -12,000C în Dealurile Oradiei), astfel că gradientul termic a avut o valoare de peste 5,50C/100 m.
Precipitaţiile suferă influenţe din partea reliefului în ce priveşte repartiţia spaţială şi cantitatea lor. Relieful influenţează precipitaţiile prin altitudine şi prin orientarea versanţilor faţă de direcţia maselor de aer. Astfel, cea mai mare cantitate de precipitaţii cade pe versanţii expuşi circulaţiei maselor de aer, în arealul oraşului Oradea, versanţii cu orientare vestică primind o cantitate mai mare de umiditate, comparativ cu versanţii expuşi pe celelalte direcţii. În acelaşi timp precipitaţii cresc, atât în durată cât şi cantitativ odată cu altitudinea, arealul Dealurilor Oradiei primind o cantitate mai mare de umiditate comparativ cu zonele joase ale oraşului.
Vântul suferă şi el modificări în ce priveşte atât viteza cât şi direcţia. Astfel, viteza vântului creşte odată cu altitudinea, zonele înalte, ale Dealurilor Oradiei, beneficiind de curenţi de aer mai puternici.
De asemenea, prezenţa văii largi a Crişului Repede determină canalizarea curenţilor de aer şi, implicit, o creştere a vitezei de deplasare a acestora, în general dinspre zonele înalte şi mai reci spre zonele joase. Astfel, direcţia dominantă de deplasare a curenţilor de aer în lunca Crişului Repede este conformă cu scurgerea văii, de la est la vest.
O dinamică activă a aerului se înregistrează şi pe versanţii Dealurilor Oradiei, condiţiile locale impunând mişcări ale aerului de tipul brizelor de versant. Cele mai frecvente astfel de fenomene se înregistrează dinspre zona dealurilor spre vatra oraşului, aerul mai rece şi mai dens intrând într-o mişcare de coborâre pe versant, spre aerul mai cald şi mai puţin dens din lunca Crişului Repede.
În concluzie se poate afirma că relieful, prin topografia sa, influenţează mersul şi valoarea elementelor climatice la nivelul topo şi microclimei.
Structura urbană a oraşului Oradea - schiţă de hartă |
Dealurile Oradiei |
Fenomenul de chiciură pe malul stâng al Crişului Repede la Oradea |
Text si imagini din lucrarea Clima şi topoclimatele oraşului Oradea (2007), Editura Universităţii din Oradea
© copzright GeoBihor 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu