30 iulie 2013

ADDePT - la Raport

Multumim colegei noastre Neli, pentru munca depusa la realizarea acestui raport!










RAPORTUL DE ACTIVITATE
 AL ASOCIAŢIEI PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ SI PROMOVAREA TURISMULUI BIHOR
 PE 2012 /2013









CUPRINS:

1.Echipa ...........................................pag. 3
2.Misiune şi obiective......................pag.4
3.Proiecte...................................,.....pag.5-8
4.Eficienţă.......................................pag. 9
5. 2%...............................................pag.10
6.Apariţii media..............................pag. 11
7.Succese şi eşecuri.........................pag. 12



 ECHIPA:
Asociatia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului Bihor - ADDEPT se infiinteaza in anul 2011, in municipiul Oradea, ca persoana juridica româna de drept privat fara scop patrimonial.



MEMBRII : 

Membrii asociatiei au ca scop propus  dezvoltarea si promovarea tuturor formelor de turism, promovarea obiectivelor naturale si culturale cu valente turistice si dezvoltarea durabilă.
 Suntem multi, frumosi, harnici si devotati :)

Misiune şi obiective:
Asociatia are ca scop dezvoltarea si promovarea tuturor formelor de turism, promovarea obiectivelor naturale si culturale cu valente turistice si dezvoltarea durabila prin:
a)  elaborarea, organizarea si desfasurarea de programe specifice;
b) instruirea, educarea si formarea tineretului în dezvoltarea turismului durabil, a societaţii în ansamblul sau, în spiritul promovării valorilor si obiectivelor Uniunii Europene;
c)   actiuni de promovare a elementelor culturii traditionale cu valente turistice;
d)  oferirea de consultantă autoritaţilor publice locale si agentilor economici din turism în intocmirea de proiecte cu finantare din fonduri publice nerambursabile.

         Pentru realizarea scopului propus, Asociatia  va desfăşura o serie de activităţi care vor viza coordonarea unor activitati de dezvoltare si promovare a turismului durabil prin încheierea unor acorduri de cooperare / colaborare / asociere cu alti membri si organizatii din industria turismului, precum şi cu autorităţile publice locale, operatori economici.







În încercarea de a da un imbold turismului bihorean,  Asociaţia pentru Dezvoltare Durabila si Promovarea Turismului ADDePT Bihor, a organizat workshop-ul cu tema “Rolul promovării în dezvoltarea turismului”. 
În cadrul manifestării a avut loc sesiuni de informare tematice, iar la final fiecare participant a primit o diplomă de participare.
Finalul evenimentului a fost marcat de lansarea revistei VisitBihor prima revista de turism cu distributie gratuita in judetul Bihor.Toate firmele prezente la workshop au beneficiat de publicitate gratuita în primul numar al revistei. Proiectul a fost implementat din resurse proprii ale Asociaţiei.





PARTENERI:
-         SERVICIUL JUDETEAN SALVAMONT-SALVASPEO BIHOR;
-         QUEEN`S MUSIC PUB.

Parteneri media ai evenimentului au fost:

 




               
          

PROIECTE: În 12.04.2012 Asociatia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului Bihor – ADDEPT a semnat contractul de finantare nr. 94/12.04.2012 pentru proiectul „Ne dezvoltăm dezvoltând”, finanţat de Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte, în valoare totală de 4445 lei.
Proiectul a avut ca activitati realizarea de materiale de promovare a Asociatiei (pliante, tricouri, prixuri), materiale de promovare a potentialului turistic al judetului (pliant) si editarea a inca doua numere din revista VisitBihor.




PROIECTE: In septembrie 2012 Asociatia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului Bihor – ADDEPT a implementat proiectul „Fiecare parc are povestea lui”, proiect finantat de Provident Financial România, cu o valoare totală de 13240 lei.
Peste 30 de voluntari ai Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila si Promovarea Turismului si ai Provident s-au adunat sambata, 29 septembrie, pentru a indeplini dorinta celor peste 3.700 de oradeni care s-au implicat în program si au votat locul de joaca preferat, situat in cartierul Dragos Voda. Astfel, “inarmati” cu uneltele necesare si cu multa voie buna, voluntarii au ajutat la montarea a două noi balansoare, a unui complex de tobogane, precum şi a altor instalaţii destinate locului de joacă pentru copii. La acest eveniment am avut parte de prezenta celor mici care au asteptat rabdatori ca parintii sau bunicii lor sa monteze noul echipament, au facut proba si s-au asigurat ca noile achizitii sunt functionale si sigure pentru copii.


PARTENERI:
-         Provident şi Primăria Municipiului Oradea

PARTENERI MEDIA: CrisTV, 24 FUN, Zi de zi Oradea&Bihor, geobihor.blogspot.com

PROIECTE:   În prezent Asociaţia a castigat Proiectul „Omul (Re)inverzeşte locul – Valea Iadului, un colt de rai”, prin care va amenaja un loc de picnic pe Valea Iadului, la Podul lui Herghel, prin ecologizarea unei suprafeţe de teren pusă la dispoziţie în scopul proiectului de către Primăria Bulz. Proiectul este finanţat de către Asociaţia Salvaţi Dunărea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopilis.




EFICIENŢĂ:
Provident  Financial România          
   Rezultate:                                         - Un parc ecologizat si amenajat
                                                            - Peste 30 de voluntari au indeplinit dorinta celor mici de a avea un parc in cartier;

Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte
   Rezultate:                                        - doua numere ale revistei "VisitBihor" editate si               
                                                             tiparite
                                                          - un pliant "Bihorul turistic", editat si distribuit
                                                          - revistele au fost distribuite la centre de informare turistica si hoteluri din tara (Bucuresti, Timisoara, Craiova, Sibiu, Brasov, Constanta, Iasi, Suceava, Targu Mures, Baia Mare, Piatra Neamt, Cluj Napoca)
                                                          -  Materiale de promovare a potentialului turistic
                                                             al judetului Bihor postate pe site-ul asociatiei www.visitbihor.ro

Asociaţia Salvaţi Dunărea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopilis - amenajarea un loc de picnic pe Valea Iadului;
In curand detalii!

2 %

Le mulţumim persoanelor care au ales să ne sprijine donând 2 % din impozitul pe venit asociaţiei noastre, persoane care au aflat întâmplător despre noi şi au ales să ne susţină. In anul 2012 suma stransa din donatia de 2% a fost de 2200 lei.

Vă mulţumim pentru sprijinul acordat!

APARITII MEDIA:

Următoarele publicaţii sau posturi TV şi radio au preluat comunicatele noastre de presă sau au fost prezenţi la evenimentele asociatiei:

Cris Tv;
Ziarul Bihoreanul;
Cotidianul Independent Crisana;
Radio Transilvania
Revista ghid 24 Fun
Firma Durans
Zi de zi Oradea&Bihor
Suntem prezenti pe facebook si twitter


Succese şi eşecuri:

Suntem mândri că ne-am depăşit obiectivele în majoritatea proiectelor derulate avem colegi noi în echipă, din fiecare proiect pe care l-am realizat pe oriunde am fost am primit propuneri de reluare a colaborării pe viitor ne-am perfecţionat munca, ne-am îmbunătăţit rezultatele suntem o echipă şi mai strânsă.

Fiecare dintre succesele şi eşecurile noastre ne-a adus la rezultatele prezentate în acest raport. Şi tot ele ne-au pregătit pentru orice situaţii asemănătoare cu care ne vom confrunta. Aşadar, aşteptăm la evenimentele noastre pe orice persona care rezoneaza cu obiectivele si ideile noastre, pentru a avea parte de satisfactiile muncii intr-o echipa de profesinosti, o echipa unita cu idealuri inalte pe care le va atinge prin perseverenta. Oricum ar fi, este imposibil să nu înveţi ceva din actiunile la care participi.

Recunoaştem că ni s-a întâmplat să avem perspective diferite cu cele ale voluntarilor noştri ca diverşi colegi să nu creadă în unele proiecte pe care le-am derulat să nu ajungem să organizăm anumite proiecte planificate să ne răzgândim asupra anumitor proiecte stabilite să nu ne atingem toate obiectivele propuse să nu reuşim să schimbăm mentalitatea tuturor celor prezenţi la evenimente, dar nu renuntam la idei, vise, idealuri.




Multumim participantilor, partenerilor si finantatorilor
pentru sprijinul acordat!




Vă aşteptăm alături de noi pentru a face lumea în care trăim mai bună şi mai frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Campanii verzi!!!

Tara lui Andrei Sa pastram Romania curata!

Campanii

Spune NU drogurilor!

Geobihor sprijina si promoveaza campania "Sa ne cunoastem judetul!"initiata de Consiliul Judetean Bihor. Etapa a doua a campaniei se deruleaza in perioada 1-30 octombrie 2009, in liceele din judetul Bihor. Reprezentanti ai CJ Bihor si ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor le prezinta elevilor bihoreni frumusetile judetului si ii indeamna sa isi petreaca sfarsitul de saptamana si vacantele pe meleaguri bihorene.

Geobihor promoveaza turismul bihorean prin sustinerea proiectului "Petrece un week-end in Bihor", initiat de Consiliul Judetean Bihor
http://www.cjbihor.ro/

Geobihor sprijina campaniile umbrelaverde si oradeaverde. Alaturati-va si voi acestor campanii!!! Informatii pe http://www.umbrelaverde.ro/ si http://www.oradeaverde.ro/

Votati Parcul National Retezat!

http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/

Cheile Remetiului

Cheile Remetiului
©copyright geobihor 2009

casa traditionala Damis

casa traditionala Damis
©copyright geobihor 2009

miss Fata de la tara - Damis, Bihor

miss Fata de la tara - Damis, Bihor
©copyright geobihor 2009

platoul carstic Damis

platoul  carstic Damis
©copyright geobihor 2009

Bratca

Bratca

Agrobihor 2010

Agrobihor 2010

invitatie AGROBIHOR2009

invitatie AGROBIHOR2009

Informatii utile

In perioada 7-8 noiembrie 2009
Consiliul Judetean Bihor,
Departamentul de Geografie, Turism si Amenajarea Teritoriului din Universitatea Oradea
si
Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor
organizeaza

Targul de Turism
"PETRECE SARBATORILE DE IARNA IN BIHOR"

Manifestarea va avea loc in incinta complexului comercial

ERA SHOPPING PARK.

Vor participa agenti economici din domeniul turismului (pensiuni, hoteluri, vile,) din judetul Bihor, precum si unitati de alimentatie publica, producatori traditionali de produse specifice sarbatorilor de iarna. Organizatorii si participantii vor oferi premii vizitatorilor, constand in week-end-uri gratuite la pensiuni din judet, cine romantice la unitati din jurul Oradiei si multe alte premii surpriza!!

Intrarea este gratuita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Informatii si inscrieri: 0259427697 - Serviciul Integrare Europeana, zilnic intre orele 8-16


Intre 18 si 20 septembrie 2009, va avea loc

EXPO
AGROBIHOR 2009

Targul fermierilor bihoreni

in parcarea ERA SHOPPING PARK,
ORADEA, Calea Aradului, nr. 62

INTRAREA ESTE GRATUITA!!


In peroada 30-31 mai 2009, in pasajul Vulturul Negru din Oradea, Consiliul Judetean Bihor, in colaborare cu Primaria Oradea si A.T.R.E.C. - filiala Bihor, organizeaza
Targul de Turism

"Petrece un week-end in Bihor"
Intrarea este gratuita!!!


Asociaţii şi organisme internaţionale în turismul rural

În ţările Uniuni Europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Italia etc.) s-a încurajat crearea de asociaţii şi organisme pentru promovarea turismului rural şi serviciilor conexe.
Astfel, la nivelul Uniunii Europene s-a creat reţeaua EUROTER, care are ca obiectiv principal promovarea produselor agroturistice în Europa. Sub egida EUROTER s-a înfiinţat în septembrie 1990, Asociaţia EUROGÎTES (Federaţia Europeană pentru Cazarea Turistică Rurală la Cetăţeni, Fermă şi în Sat), care reuneşte 22 de organizaţii naţionale din 14 ţări europene (inclusiv România), totalizând peste 95.000 de structuri de primire (cazare) în mediul rural. EUROGÎTES are ca scop valorificarea şi protejarea spaţiului rural şi a turismului rural la ferme şi la sate. Creată prin mobilizarea asociaţiilor Fédération des Eurogîtes, asociaţia EUROGÎTES dă imaginea de marcă pentru cazarea turiştilor la locuitorii satelor şi la ferme în spaţiul UE.
Între obiectivele EUROGÎTES enumerăm următoarele:
- definirea ofertelor turistice în mediul rural şi stabilirea criteriilor unitare de calitate în turismul rural din Europa;
- crearea băncii de date cu informaţii despre fiecare organizaţie membră;
- codificarea produsului Turism rural, astfel încât să fie inteligibil pentru client (prin marcă sau logo) şi în aşa fel încât clientul să poată recunoaşte produsul la prima vedere;
- atragerea de noi clienţi pentru turismul rural şi descoperirea spaţiului rural prin turism în mediul rural;
- să construim Europa înseamnă să fim solidari. Deci, trebuie să ajutăm ţările în care turismul rural se află în faza de organizare, punând la dispoziţie experţi, astfel încât să se realizeze un produs omogen, de calitate, bun, care să poată fi oferit pe piaţa turistică.
La nivel european s-au înfiinţat şi alte asociaţii cum sunt:
- Asociaţia pentru dezvoltarea turismului rural (ATRAC) cu scopul de
a încuraja turismul rural şi cultural în cadrul programului EXPERT (încurajarea turismului rural şi protejarea mediului înconjurător)
- asociaţia ECOVAST Strategia pentru o Europă Rurală, care are ca obiectiv turismul rural ca mijloc de dezvoltare a economiei locale şi naţionale, cu implicaţii ecologice şi socio – economice.

Forme de organizare în turismul rural din România

Formele de organizarea a turismului rural în ţara noastră, cuprind două activităţi:
• de producţie şi servicii, reprezentată prin agenţi economici (particulari, asociaţii familiale şi societăţi comerciale), cu activitate economică de realizare a unui profit;
• organizaţii neguvernamentale (federaţii, fundaţii şi asociaţii nonprofit).
Asupra primei categorii avem o imagine suficient de clară a modului de organizare şi funcţionare, precum şi cadrul legislativ existent.
În ceea ce priveşte organismele neguvernamentale, acestea au ca principal atribut să promoveze dezvoltarea activităţilor de economie rurală şi turism rural. Aceste forme asociative reunesc toate iniţiativele locale, având ca scop să creeze entităţi capabile, să reprezinte şi să promoveze anumite aspecte din viaţa economico-socială din localităţile rurale în mod deosebit cele legate de activităţile de turism rural.
Organizarea şi funcţionarea acestor structuri organizatorice se realizează prin statutele şi regulamentele care le definesc, prin managementul strategiei şi programelor propuse, precum şi prin arealul de cuprindere a zonelor şi agenţilor economici.
Această formă de reprezentare a turismului rural, prin asociaţii , federaţii şi fundaţii, are capacitatea şi libertatea de iniţiativă în domeniul legislativ şi al fiscalităţii, putând formula propuneri de perfecţionare a cadrului legislativ şi economico-financiar al agenţilor economici asociaţi.
În România, aceste forme de organizare a structurilor din turismul rural, au început să fiinţeze după 1990, odată cu apariţia cadrului legislativ care să reglementeze şi să stimuleze iniţiative particulară în diferite domenii de activitate şi implicit în turism.
Dintre principalele organisme şi forme asociative, create după anul 1990, cu implicaţii directe în implementarea agroturismului în România amintim:
a) Fundaţia Română pentru Dezvoltare Montană (FRDM) înfiinţată în 1991, în scopul dezvoltării agroturismului în România. Încă de la înfiinţare, a reuşit să creeze unităţi economice sau nonprofit şi să promoveze, la nivel naţional şi internaţional, unele produse agroturistice, să iniţieze şi să elaboreze un proiect de lege pentru susţinerea turismului rural, iar cu ajutorul programului PHARE, a reuşit editarea unui ghid turistic ce cuprinde primele 2000 de gospodării atestate în perioada 1991-1994. De asemenea, a organizat derularea unui program pentru promovarea turismului rural, program ce este în curs de implementare în 7 judeţe.
În colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, FRDM a elaborat un program cu privire la integrarea tinerilor din mediul rural în activităţi de turism rural, în acest sens fiind pregătiţi 100 de tineri, proveniţi din gospodăriile ţărăneşti, pentru a lucra ca ghizi şi manageri în turism, cursurile de pregătire desfăşurându-se pe parcursul a trei etape, programate într-un an.
Pentru realizarea de legături internaţionale, FRDM s-a afiliat la organisme internaţionale, ca de exemplu EUROTER, în scopul realizării unor acţiuni pentru sprijinirea şi dezvoltarea turismului rural.
De asemenea, cu organisme specializate din Franţa, cum este CLECONFORT, Federaţia Română pentru Dezvoltare Montană a efectuat mai multe schimburi de experienţă, iar în prezent, este preocupată în alinierea criteriilor de clasificare şi agreere a ofertei agroturistice, pentru a se asigura posibilitatea promovării rapide a turismului rural în România.
O colaborare interesantă s-a realizat cu organizaţia turistică CEBEMO din Olanda, cu ajutorul căreia se pot organiza cursuri de instruire şi specializare pentru toţi participanţii la acţiunile lor de promovare şi implementare a turismului rural.
b) Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit, înfiinţată în anul 1994, în a cărei strategie de dezvoltare a turismului rural întâlnim ca principale obiective următoarele:
· acţiuni de formare şi perfecţionare a participanţilor la turismul rural, prin cursuri şi diferite forme de pregătire;
· selecţionarea, pregătirea şi coordonarea activităţii corpului de experţi, pentru a putea acorda asistenţă tehnică tuturor operatorilor din turismul rural;
· acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă fermelor şi pensiunilor agroturistice în întocmirea documentaţiilor necesare omologării acestora în sistemul informaţional în scopul realizării unor reţele turistice;
· promovarea turismului rural şi a marketingului turistic, în vederea constituirii unei reţele proprii de turism şi racordarea acesteia la turismul internaţional;
· acţiuni de informare şi publicitate, prin Buletinul informativ „ANTREC”, cu periodicitate lunară, precum şi a revistei „Viaţa la ţară”, în care se ilustrează potenţialul turistic românesc; colaborarea cu organizaţiile omologate din alte ţări. Astfel, ANTREC este membră a asociaţiei de profil EUROGITES din anul 1995, contribuind la promovarea şi cunoaşterea potenţialului turistic românesc şi peste graniţele ţării noastre,
· gestionarea şi exploatarea informaţiilor stocate în bănci de date, privind agenţiile şi serviciile oferite în domeniul turismului rural.
În cadrul programului PHARE, pentru dezvoltarea turismului în România, ANTREC este abilitată pentru supervizarea acţiunilor de promovare şi marketing. Proiectul prevede crearea unei reţele de promovare şi rezervare a ofertei şi cererii turismului rural, concepută ca un sistem integrat, informatizat şi computerizat, capabil să fie racordat la piaţa turistică europeană.
c) Asociaţia Operaţiunea Satele Româneşti (OVR – „Opetation Villages Roumains”) înfiinţată în anii 1988-1989, în scopul de a opri planul de desfiinţare a unor sate româneşti care erau incluse în programul de sistematizare şi care urmărea demolarea multor sate şi cătune care trebuiau să dispară ca aşezări rurale.
Începând din anul 1990 această asociaţie a contribuit la dezvoltarea satelor româneşti punând în funcţiune o reţea de turism rural cuprinzând un număr de 14 localităţi din patru zone: Bran, Izvorul Arieşului, Valea Izei, Valea Moldoviţei, Vama, pentru care a întocmit studii şi a stabilit zonele pilot (Bran, Moeciu, Fundata), a căror obiective principale au fost:
• definirea unei strategii de dezvoltare şi de animare a ofertei turistice în cadrul zonelor pilot;
• mobilizarea resurselor umane din zonele luate în studiu;
• activarea reţelelor de interese, de relaţii publice şi competente.
Între ANTREC şi OVR s-a semnat o convenţie în care se precizează angajamentul celor două părţi de a colabora eficient în cadrul programului. OVR a realiza pliante, a marcat satele turistice din reţea cu o siglă – emblemă proprie, a organizat schimburi de turişti din ţările Comunităţii Europene şi invers.
În afara celor trei forme organizatorice – FRDM, ANTREC, OVR – care au o arie de cuprindere pe întreg teritoriul ţării, există o serie de asociaţii, cu caracter local sau zonal.